← Terug naar lijst

Scheelzien

Een lui oog is een "minder geoefend" oog dat daardoor minder scherp ziet, zelfs met een bril. De reden is dat de verbinding die het beeld naar de hersenen stuurt onvoldoende is ontwikkeld. Deze verbinding wordt normaal aangelegd tussen de leeftijd van nul en drie jaar. Bij een lui oogje kan deze verbinding nog verbeterd worden tot de leeftijd van 7 jaar. 

Draaiende ogen betekent dat de beide ogen niet (of niet altijd) in dezelfde richting kijken. Bij sommigen staat het oog naar binnen gedraaid, bij anderen naar buiten. Bij sommigen draait afwisselend het ene en het andere oog. 


Behandeling:

De behandeling bestaat uit afplakken van het goed oog en bril dragen. Afplakken verandert de stand van de oogjes weinig. De bedoeling is alleen het zicht te verbeteren en geleidelijk minder uren af te plakken zonder dat het zicht terug vermindert. Wanneer het luie oog ook draait is het tweede deel van de behandeling een operatie. 


Oogchirurg:

Dr. Smeets onderzoekt de patiënten in het Oogcentrum en opereert in het Salvator Ziekenhuis. Bij elke controle ziet de patiënt de orthoptiste en de oogarts.