← Terug naar lijst

Cataract of Staar

Cataract of Staar is de vertroebeling van de lens die de helderheid vermindert en daardoor het gezichtsvermogen ongunstig beïnvloedt.  

Het menselijk oog is zoals een camera. Eén van de essentiële onderdelen is de eigen ooglens. Deze is helder, kleurloos en doorschijnend en bevindt zich achter de pupil, zoals U kan zien op de tekening links.

Ze heeft dezelfde vorm als een sterk vergrootglas. Haar functie is wat we zien helder te projecteren op het netvlies. Het netvlies functioneert als de film van een fototoestel.
Het vangt het beeld op en stuurt via de oogzenuw een signaal naar de hersenen die ervoor zorgen dat we zien.

Wanneer de ooglens troebel wordt, dan kan alleen een troebel beeld doorgegeven worden via het netvlies aan de hersenen. Een bril kan de waas niet wegnemen.


Behandeling:

Cataract is alleen weg te krijgen met een operatie waarbij de troebele lens uit het oog verwijderd wordt en vervangen wordt door een kunstlens. De operatie gebeurt onder druppelverdoving en is pijnloos.

Omdat er een ziekte aanwezig is komt de ziekteverzekering tussen. Er zijn strikte regels en strenge controles. Vanaf een zekere leeftijd neemt de kans op de aanwezigheid wel toe. De gemiddelde leeftijd dat deze operatie in België uitgevoerd wordt is 72 jaar. Als we lang genoeg leven krijgen we de aandoening allemaal.

Praktisch mag de kostprijs van operatie (de betaling van de oogchirurg) aangerekend worden aan de ziekenkas. Onder bepaalde voorwaarden staat dan ook “daghospitalisatie” op de factuur. Wij voeren momenteel deze ingreep enkel uit in het Ziekenhuis en wij voldoen steeds aan de voorwaarden om dit op de factuur te vermelden. Dit betekent dat de hospitaalverzekering ook steeds zal tussenkomen. Tijdens het vooronderzoek bespreken onze dokters samen met u de keuze van de lens en wat u mag verwachten van kosten. Onze dokters rekenen geen supplementen aan voor hun operaties.


Chirurgen:

Dr. SmeetsDr. Linsen en Dr. Goethals opereren in het Salvator Ziekenhuis, Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt


Voor meer informatie:

Brochure: klik hier

YouTube: 

 
Heldere lens

Heldere lens

Vertroebelde lens: Cataract   

Vertroebelde lens: Cataract